2min

Hewlett-Packard heeft 8,8 miljard dollar moeten afschrijven vanwege een slechte overname van Autonomy Corp. Het bedrijf werd voor een bedrag rond de 10 miljard dollar overgenomen, maar bleek achteraf slechts 1 miljard dollar waard. Er rijzen nu vragen op of CEO Meg Whitman en de raad van bestuur competent genoeg zijn om HP weer op de rails te krijgen, na deze enorme tegenslag.

Whitman was in augustus 2011 persoonlijk betrokken bij de overname van Autonomy Corp. Hoewel ze toen nog niet CEO was, was ze destijds al wel één van de bestuurders van HP die unaniem instemden met de overname. 15 maanden later komt HP met het verhaal dat er boekhoudfraude gepleegd was bij Autonomy Corp, waardoor het bedrijf op papier veel meer waard leek dan het werkelijk was.

HP zit al langer op zwart zaad en is sinds agustus 2010, toen voormalig CEO Mark Hurd opstapte wegens een seksschandaal, 75 procent van de marktwaarde verloren. Verschillende bronnen, waaronder een professor van MIT, melden dat HP al jaren geleid wordt door incompetente bestuurders.

Slechts drie maanden geleden moest HP eveneens 8 miljard dollar afschrijven, vanwege een andere mislukte overname. Dit alleen al geeft aan dat dit soort praktijken bijna aan de orde van de dag zijn binnen het Amerikaanse bedrijf. Voormalig aandeelhouder en financieel analist Obuchowoski heeft al zijn aandelen in HP verkocht en geeft aan dat hij niet de enige aandeelhouder is die vraagtekens zet bij het bestuur en de boekhouding van HP.

Whitman is de derde CEO bij HP sinds 2010. Ze heeft al eerder aangegeven dat bij het laatste fiscale kwartaal van 2014 er 3,5 miljard dollar bezuinigd moet worden. Dit zal gebeuren door 29.000 banen te schrappen.