Ondanks alle tegenslagen die HP afgelopen jaar te verduren heeft gehad, grotendeels door slecht management, is het bedrijf volgens de International Data Corporation (IDC) nog steeds de grootste PC-verkoper. Het rapport voor 2012 verscheen donderdag, inclusief de cijfers van het laatste kwartaal van vorig jaar.

In totaal werden er wereldwijd 89,8 miljoen PC’s verkocht in het vierde kwartaal van 2012. Dit is zelfs nog slechter dan de 4,4 procent daling die van tevoren voorspeld werd en 6,4 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2011. Over heel 2012 werden 352 miljoen PC’s verkocht, wat een daling van 3,2 procent is ten opzichte van 2011.

Hoewel HP zichzelf nog steeds de grootste PC-verkoper mag noemen, moest het wel 6,7 procent van het marktaandeel inleveren. Het bedrijf voelt inmiddels de hete adem van Lenovo in de nek, want dit bedrijf zag het marktaandeel in 2012 met 19,2 procent stijgen. Lenovo is daarmee samen met Asus de enige in de top 5 pc-aanbieders die het marktaandeel zag stijgen.

Analisten en investeerders hadden gedacht, of wellicht gehoopt, dat de lancering van Windows 8 eind oktober voor een ommekeer zou zorgen. Nu blijkt dat het besturingssysteem van Microsoft deze verwachtingen niet waar heeft kunnen maken.


Jay Chou, onderzoeker van IDC, geeft uitleg bij het rapport:
”Hoewel in het derde kwartaal gefocust werd op het opschonen van het Windows 7-inventaris, heeft dit niet geleid tot significante verkopen van Windows 8-systemen in het vierde kwartaal. Verkopers hebben teveel de nadruk gelegd op de aanraak-interface van Windows 8 en te weinig op andere eigenschappen zoals veiligheid, betrouwbaarheid en de efficiënte interface waar het besturingssysteem tevens over beschikt. Terwijl Windows 8 als besturingssysteem langzaamaan volwassen wordt, en andere bijbehorende producten zoals ultrabooks in prijs dalen, kan de markt zichzelf in 2013 herpakken en een betere boodschap verkondigen.”