Lenovo is de een van de weinige pc-verkopers die een groei noteerde dit jaar. Uit de laatste kwartaalcijfers van Gartner blijkt zelfs dat Lenovo nu de meeste pc’s verscheept heeft over heel 2012. Dit is echter niet alleen aan te wijten aan de groei van Lenovo maar ook mede dankzij het verlies van HP dat voorheen marktleider was. HP is het echter niet eens met de cijfers van Gartner want de werkstations zijn niet meegenomen en die horen er volgens HP wel bij.

Lenovo nam de nummer één positie over met het verschepen van 13,8 miljoen pc’s in het derde kwartaal. HP zag de afzet dalen met 16 procent naar 13,6 miljoen pc’s. Veel OEM’s zagen hun afzet dalen, dit jaar is het aantal verscheepte pc’s in totaal met 8,3 procent gedaald. Dell was naast HP ook een van de grote verliezers en verloor 14 procent en Acer moest 10 procent inleveren. Daartegenover vinden we Asus die net als Lenovo een stijging noteerde, zij verscheepte 6,4 miljoen pc’s. Het is afwachten of Windows 8 nog voor enig optimisme kan zorgen in de pc-industrie en wat dat doet met de posities van eerder genoemde bedrijven.

Het onderzoek werd gedaan door Gartner maar kan rekenen op veel kritiek van HP, dit omdat Gartner de werkstations niet heeft meegenomen in het onderzoek. HP is zeer actief op de zakelijke markt en verkoopt daar dan ook enorm veel werkstations. Het bedrijf wijst naar een ander onderzoek van het IDC waar dit wel werd gedaan, hier staat HP nog steeds bovenaan als grootste pc-fabrikant.

HP stelt: "Er zijn verschillende onderzoeken gedaan alleen nemen niet alle onderzoeken segmenten mee. Het rapport van IDC heeft wel het belangrijke werkstation segment meegenomen en is daarom meer betrouwbaar. In dat IDC rapport heeft HP de nummer één positie in het aantal verscheepte pc’s".