1 min

Opnieuw verdelen Apple en Samsung alle winst die gemaakt wordt in de smartphonemarkt. Andere fabrikanten van smartphones hebben in 2012 quitte gedraaid, of een verlies moeten noteren. De operationele winst van Apple en Samsung bedroeg bij elkaar opgeteld 103 procent van de markt, Apple ging er vandoor met het leeuwendeel van 69 procent. De cijfers zijn afkomstig van Canaccord Genuity, een analistenbureau.

Een aandeel van 103 procent oogt wellicht raar, maar dit komt doordat ook de verliezen worden meegeteld bij de berekening. Hierdoor komt de totale operationele winst van de markt lager uit dan de winst die Apple en Samsung gezamenlijk maakten. Na de lancering van de iPhone 5 (review) was Apple’s aandeel het grootste: in het laatste kwartaal van 2012 was het Amerikaanse bedrijf verantwoordelijk voor 72 procent van de winst. Samsung’s aandeel zakte toen naar 29 procent.

Bedrijven als Sony, Motorola en Nokia maakten verlies en BlackBerry en LG draaiden quitte. HTC was de enige partij die een bescheiden winst mocht noteren, waardoor het Taiwanese bedrijf 1 procent van de winst in beslag nam.

Het is volgens Michael Walkley, analist van Canaccord Genuity, niet waarschijnlijk dat Apple en Samsung op korte termijn van de bovenste plekken worden gestoten gezien het grote verschil met de winst van de andere fabrikanten.