2min

Dat de fabrikanten Apple en Samsung momenteel nog steeds de twee dominerende spelers zijn in de mobiele markt blijkt uit een onderzoek van Canaccord Genuity. Beide fabrikanten zouden het derde kwartaal van dit jaar zelfs de enige twee zijn die niet een negatief bedrijfsresultaat wisten neer te zetten met hun smartphone-divise.

Cijfers uit een recent onderzoek van Canaccord Genuity tonen aan dat het Amerikaanse Apple en het Zuid-Koreaanse Samsung degenen zijn die in de mobiele markt de lakens uitdelen. Het aandeel van Apple in de totale winst van de mobiele markt zou maar liefst 56 procent bedragen. De tweede plaats wordt hier bekleed door Samsung met een aandeel van 53 procent.

Dat dit cumulatief meer bedraagt dan 100 procent, komt doordat de overige fabrikanten negatieve bedrijfsresultaten behaalden. Met name het Canadese BlackBerry en het door Google overgenomen Motorola behaalden lage bedrijfsresultaten. Hierdoor bedroeg hun aandeel in de totale winstverdeling volgens het onderzoek respectievelijk een negatieve vier procent en een negatieve drie procent. De fabrikanten HTC, LG, Nokia en Sony wisten een niet veel hogere prestatie neer te zetten.

Wel moet worden opgemerkt dat enkele Chinese fabrikanten zoals Coolpad, Huawei, Lenovo en ZTE niet in het onderzoek zijn opgenomen. Dit komt doordat hierover geen gegevens bekend waren. Analist T. Michael Walker verwacht dat door de recente lancering van de iPhone 5S (review) en iPhone 5C (review), het bedrijfsresultaat van Apple nog verder zal stijgen. Ook vermoedt hij dat het werkelijke aandeel van Apple in de mobiele markt nog hoger is dan uit het onderzoek blijkt.