De groei van mobiele netwerken zet de komende vijf jaar door met een hoofdrol voor video, volgens een rapport van de Cisco Visual Networking Index (VNI). Het rapport voorspelt dat tegen 2017 voor meer dan tweederde van het mobiele verkeer bestaat uit bewegende beelden.

Nu al neemt video de helft van het totale verkeer voor de rekening, een aandeel dat gaat stijgen naar 66,5 procent in 2017. Jaarlijks groeit de bijdrage van videoverkeer met 75 procent, de sterkste groei van alle applicatiecategorieën. De groei is deels te verklaren door toenemend gebruik, snellere netwerken en door hogere resolutie, wat het dataverbruik stimuleert.

Het totale mobiele verkeer groeit tussen 2012 en 2017 naar voorspelling tot 13 keer de huidige omvang, naar 11,2 exabyte per jaar. Het mobiele verkeer nam in 2012 effectief met 70 procent toe, data-offloading via bijvoorbeeld WiFi-netwerken wordt hier niet bij meegeteld.

De introductie van 4G/LTE zou de groei van het netwerk opvangen, maar volgens een onderzoek van softwareverkoper Birdstep is de capaciteit van het nieuwe LTE-netwerk in de VS al opgevuld door de gigantische groei van mobiel verkeer. Het 4G-netwerk zou gebruikers verleiden ook meer data te gaan verstoken, 19 keer meer, door het beter beschikbaar maken van video’s in een hogere resolutie en grotere bestanden.

De (goedkope) oplossing voor de moeilijk bij te benen groei lijkt tot nu toe te schuilen in het offloaden van data via WiFi-netwerken. Dit is een techniek die effectiever werkt door technieken als Hotspot 2.0 en ANDSF (Access Network Discovery and Selection). Gebruikers zullen sneller overschakelen op WiFi dan hun bundel op te schroeven, aangezien dat extra kosten met zich meebrengt.

Tot slot kijkt het rapport uitgebreid naar de opkomst van IPv6. 41 procent van alle apparaten zijn naar voorspelling compatibel met IPv6 in 2017, waar het percentage in 2012 lag op 14 procent. Het nieuwe internet protocol is nodig om aan de vraag naar nieuwe verbindingen te kunnen voldoen. IPv6 biedt een aantal voordelen voor video, zoals betere kwaliteit en multicast-ondersteuning waardoor dezelfde data naar verschillende adressen verzonden kan worden.

Welke rol IPv6 ook gaat spelen, Cisco is er in ieder geval van overtuigd dat het videoverkeer de komende jaren ongehinderd zal groeien. Een vooruitzicht waar we gerust in HD of zelfs Ultra HD naar uit kunnen kijken.