Een contract uit de oude doos onthult hoe Apple succes verwierf dankzij hun eerste disk operating system (DOS) en hoe het besturingssysteem tot stand kwam.

Velen kennen het verhaal van Steve Jobs, Steve Wozniak en Apple II, de tweede computer ooit gebouwd door het duo. Het was het doorslaand succes van de Apple II als platform voor games, zakelijke software en vormgevende instrumenten dat Jobs’ dromen van succes deed opleven.

Maar toen de legendarische computer in 1977 geintroduceerd werd op de West Coast Computer Fare, had de constructie geen harde schijf. De cassette was het trage alternatief, een gebrek dat ze moesten repareren om serieus genomen te worden, zoals ook Jobs en Wozniak inzagen.

VisiCalc voorzag de computer van een harde schijf, maar miste het bijbehorende DOS. Wozniak dacht zelf een DOS te kunnen schrijven voor de harde schijf, maar in ongeduld besloot Jobs te investeren in een besturingssysteem van Shepardson Microsystems. Hij kwam tot een overeenkomst die het duo 13,000 dollar zou kosten, voor een DOS zonder aanvullende rechten.

Vijfendertig dagen later kreeg Jobs het systeem in handen, wat uiteindelijk de succesfactor van Apple II bleek te zijn. Dezelfde Apple II die het bedrijf heeft gemaakt tot wat het vandaag is. Een gehaaste keuze die de organisatie het nodige zetje gaf om de vleugels te kunnen spreiden.

Lees meer