1 min

Browserfabrikant Opera heeft een oud-medewerker aangeklaagd voor het doorspelen van bedrijfsgeheimen. Opera claimt een schade van 20 miljoen Noorse Kronen, omgerekend zo’n 2,62 miljoen euro.

Trond Werner Hansen zal zich nog eens achter de oren krabben nu hij een rechtszaak van zijn voormalige werkgever aan de broek heeft. De ontwerper annex muzikant werkte in twee perioden in totaal 9 jaar voor Opera. Hansen wordt gezien als de drijvende kracht achter veel vroege innovaties in de webbrowser van het bedrijf. Zo zou hij tabbladen, speed dial, gebaren met de muis en een geïntegreerde zoekfunctie hebben bedacht. Zaken die Opera’s concurrentie later overnam.

Hansen zou volgens Opera vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan Mozilla, de maker van Firefox. Opera wijst als bewijslast op een video waarin Hansen spreekt, juist na Firefox-ontwerper Alex Limi. Hansen werkte afgelopen jaar samen met Mozilla en daarin waren innovaties van Opera terug te vinden die net uitgebracht waren, of zelfs nog in ontwikkeling waren.

Hansen heeft tegenover The Next Web aangegeven dat hij af is gereisd naar Noorwegen om voor de rechtbank te verschijnen. De rechtszaak zal in augustus van start gaan.