1 min

Google zou fabrikanten van televisies opzettelijk dwars zitten en aanzetten tot vertragingen als ze ervoor kiezen om hun Smart TV’s uit te rusten met een eigen HTML5-besturingssysteem in plaats van Google’s eigen Google TV-software. De zoekgigant zorgt volgens een anonieme bron opzettelijk voor vertraging bij de goedkeuring van de YouTube-app van de fabrikanten.

Google zou alle televisies die voorzien worden van een YouTube-applicatie van tevoren willen testen op browserconformiteit en dat schijnt een ellenlang proces te zijn. Bovendien eist de zoekgigant dat de YouTube-applicatie op het hoofdscherm van de interface van de Smart TV komt te staan, waardoor de vrijheid van keuze van bedrijven wordt geschaad.

Samsung zou bijvoorbeeld drie maanden hebben moeten wachten op certificering van Google, waardoor nieuwe producten uitgesteld moesten worden. Google zou deze moeilijke houding aannemen omdat het niet tevreden is met de adoptie van Google TV, dat het voor Smart TV’s ontwikkelde. Fabrikanten die gebruik maken van Google’s eigen besturingssysteem hoeven dit certificeringsproces natuurlijk niet te doorlopen.

Google heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.