2min

Tags in dit artikel

,

In thuisland Zuid-Korea zou Samsung een krant hebben gedwongen om een kritisch artikel offline te halen. Het artikel bespreekt de film Another Promise, waarin Samsung op de hak wordt genomen.

Uit een uitgelekte excuusbrief van de president van NewDaily Biz lijkt op te maken dat een kritisch artikel over Samsung op 18 februari offline is gehaald onder druk van datzelfde bedrijf. De excuusbrief werd per abuis verzonden naar Pressian, een Zuid-Koreaans persbureau. Dat bureau zag zijn kans schoon en publiceerde een geredigeerde versie van het document.

Samsung heeft grote invloed in Zuid-Korea. Grote media rapporteren nauwelijks over negativiteit rondom het bedrijf. In 2010 kreeg een kritisch boek over voorzitter Lee Kun-hee bijvoorbeeld nauwelijks aandacht in de media. De excuusbrief toont ook aan hoeveel moeite de media doen om bij Samsung in een goed daglicht te blijven staan.

Het bewuste artikel over Another Promise werd op 5 februari gepubliceerd. Daarin werd geschreven dat beroemdheden hun geld uitgaven aan de financiering van de film. De film betreft een portrettering van Hwang Sang-ki, wiens moeder in 2007 op 23-jarige leeftijd overleed aan acute leukemie. Die aandoening werd opgelopen in een van de fabrieken van Samsung. In 2011 werd in de rechtszaal besloten dat die aandoening vrijwel zeker het resultaat was van het werk in de fabrieken. Dat laatste deel is gebaseerd op een werkelijke rechtszaak.

In Another Promise wordt het bewuste bedrijf Jinsung genoemd. Ook zijn andere details aangepast om rechtszaken te voorkomen. De film werd op 5 februari uitgebracht, het was de eerste Zuid-Koreaanse film die volledig gefinancierd is door donaties en crowdfunding.