2min

Apple heeft een grote update uitgebracht voor iOS 7 in de vorm van iOS 7.1. Apple heeft in iOS 7.1 verschillende aanpassingen doorgevoerd aan de gebruikersinterface, daarnaast zijn er ook de nodige bugs opgelost en enkele kleine features toegevoegd. De grootste visuele aanpassingen zijn te vinden in de Telefoon-applicatie en de manier waarop het toestel kan worden uitgezet. Ook is er een probleem opgelost met het spontaan opnieuw opstarten van de iPhone 5S, iPad Air en iPad mini Retina.

De update naar iOS 7.1 stond al even op het programma, na de introductie van iOS 7 had Apple al verschillende kleine updates doorgevoerd, maar een grote update met een lading verbeteringen moest nog volgen. Hoewel de lijst met aanpassingen vrij lang is, zijn de aanpassingen op zichzelf allemaal vrij klein. Zoals eerder vermeld, de Telefoon-app en de manier om het toestel uit te schakelen, maar ook de Muziek-applicatie heeft duidelijkere repeat- en shuffle-iconen gekregen, daarnaast heeft het toetsenbord duidelijkere Shift- en Delete-knoppen gekregen.

Andere verbeteringen zijn vooral technisch, zo waren er klachten over Touch ID bij de iPhone 5S, Apple heeft de herkenning van de vinger weten te versnellen maar ook accurater gemaakt in deze update. Voor mensen met een iPhone 4 zijn er wat tweaks gedaan zodat iOS 7.1 daarop sneller werkt dan iOS 7. Hetzelfde geldt voor de iPad 2 en iPad 3. De Camera-app voor de iPhone 5S krijgt ook een auto HDR-functie zodat automatisch wordt bepaald of de HDR-functie een toegevoegde waarde zal hebben bij het maken van een foto.

Apple heeft daarnaast ondersteuning toegevoegd voor de nieuwe autofunctie genaamd CarPlay. CarPlay is vooral ontworpen rondom spraakcommando’s voor Siri, de functie is in Nederland dan ook maar zeer beperkt beschikbaar, tenzij je Siri hebt geactiveerd in het Engels. Het idee achter het nieuwe CarPlay is dat je niet op je iPhone hoeft te kijken, maar het toestel volledig via spraakcommando’s kan bedienen. Zo kan je gesprekken aannemen, berichten versturen via spraakcommando’s of muziek afspelen uit je muziekbibliotheek. Ferrari, Mercedes en Volvo zullen de nieuwe CarPlay-functie gaan ondersteunen in nieuwe modellen. Ford en BMW zullen op een later tijdstip CarPlay gaan ondersteunen.

Ook heeft Apple ervoor gekozen om iTunes Radio van een update te voorzien. Je kan nu ook zoeken binnen je stations en makkelijker stations aanmaken op basis van zoekopdrachten naar nummers en artiesten. Ook kan je je direct vanaf je toestel abonneren op iTunes Match, dat kon voorheen alleen via de desktopversie van iTunes. Met iTunes Match hoor je geen reclames meer in iTunes Radio en kan je gebruik maken van Apple’s scan en match-muziekdienst. Hiermee kan je bestaande muziekbestanden door Apple laten scannen, zodat ze worden toegevoegd aan je iTunes-bibliotheek vanuit de iTunes Store. Hierdoor heb je het nummer overal beschikbaar en mogelijk ook in hogere kwaliteit.

Het installeren van iOS 7.1 doe je door op je iOS-apparaat de Instellingen-app te openen en kies dan voor Algemeen -> Software-update.

Lees ook onze review van iOS 7 voor iPhone, iPad en iPod Touch.