Het begint er langzaamaan op te lijken dat NFC ook in de toekomst geen gemeengoed gaat worden. Verschillende Amerikaanse winkelketens zouden de NFC-sensoren uit hun winkels verwijderen omdat tests weinig bemoedigend zijn gebleken.

Volgens Computerworld zijn winkelketens Best Buy en 7-Eleven klaar met NFC. De sensoren die benodigd zijn voor mobiele betalingen worden uit de winkels verwijderd. Er zijn verschillende redenen voor te noemen. Zo rekenen banken hogere kosten voor mobiele betalingen terwijl winkeliers juist steeds lagere marges moeten hanteren.

Dat er geen algemene standaard is voor mobiele betalingen, levert eveneens problemen op. Google en Isis bieden bijvoorbeeld verschillende methodes, grote partijen steunen in de regel slechts één van deze methodes. Isis heeft zelfs Google Wallet geblokkeerd op telefoons die de eigen dienst ondersteunen. Uiteindelijk vond Google een methode om die blokkade te omzeilen.

Het grootste probleem voor NFC is echter dat Apple geen interesse toont in de techniek. Hoewel Apple’s iOS niet meer de grootste aandeelhouder is op de mobiele markt, zijn de gebruikers voor winkeliers wel het belangrijkst.

Dat komt doordat uit talloze onderzoeken is gebleken dat de iPhone-eigenaar over het algemeen meer geld te besteden heeft en zijn ook eerder bereid om uitgaven te doen. De iPhones zijn qua absolute aantallen ook veruit de populairste smartphones. Enkel Samsung’s laatste Galaxy S-modellen komen in de buurt van de verkopen.

Het lijkt er bovendien op dat Apple een eigen standaard ontwikkelt op basis van Bluetooth LE, dat door vrijwel elke moderne smartphone wordt ondersteund.