2min

Er is weer een nieuwe versie uit van de populaire mediacentersoftware XBMC welke voor verschillende platformen wordt ontwikkeld. Het gaat om versie 13 met als een van de belangrijkste nieuwe functies het afspelen van video’s in Android met hardwarematige versnelling. Ook ondersteund XBMC nu uitgebreide ondersteuning voor 3D-weergave.

XBMC 13.0 met codenaam Gotham is eindelijk beschikbaar, met ondersteuning voor hardwareversnelling in Android, volgens het Team achter XBMC de meest gevraagde feature sinds 12 juli 2012. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat XBMC beter gebruik kan maken van de hardware en video’s dus beter, soepeler en energiezuiniger kan afspelen.

Naast hardwareversnelling in Android zijn er uiteraard meer nieuwe functies in XBMC. Zo is het afspelen van 3D-films flink verbeterd en is er ondersteuning voor verschillende nieuwe formaten. Helaas ontbreekt nog steeds de ondersteuning voor 3D Blu-rays.

Verder is de XBMC-software veel sneller geworden op platformen met minder krachtige hardware zoals Raspberry Pi en verschillende Android-apparaten. Zo kan je nu veel sneller door je bibliotheek met films, afbeeldingen en muziekbestanden bladeren. Het afspelen van een video gebeurd nu ook veel sneller dan voorheen het geval was.

Een ander belangrijke verbetering is betere ondersteuning voor UPnP, XBMC is nu beter in staat om andere apparaten in het netwerk te herkennen en te benaderen. Ook kan je nu vanaf je smartphone of tablet de opdracht geven iets af te spelen via XBMC, net zoals bij Apple Airplay en Google’s casting diensten.

Uiteraard zijn er ook nog een hele hoop kleine aanpassingen, welke je in de changelog van XBMC kan lezen.