3min

Met de aankondiging van de Google Nexus 4 en Nexus 10 introduceert Google ook meteen Android 4.2. De nieuwe versie van Google’s mobiele besturingssysteem brengt onder andere ondersteuning voor draadloze televisie en een nieuwe manier van typen op het aanraakgevoelige toetsenbord.

Met de komst van Android 4.2 krijgen smartphones ondersteuning voor Miracast, de standaard in de industrie om via Wi-Fi, audio en beeld te streamen van bijvoorbeeld je Nexus 4 naar de televisie. Miracast-apparaten die moeten worden aangesloten op de televisie om het signaal van smartphones te kunnen ontvangen worden spoedig op de markt gebracht, Google verwacht dat deze met een prijs onder de 99 dollar verkocht zullen worden. LG stelt al zijn smart TV’s uit 2013 te willen uitrusten met een ingebouwde Miracast ontvanger.

Naast Miracast zal Android 4.2 ook een nieuwe manier van typen krijgen, het is namelijk mogelijk om met je vinger van letter naar letter te vegen, om zo een woord te vormen. Dit is een wijze van typen die Swype-gebruikers al langer kennen. Voordelen van deze manier van typen zijn volgens Google een ietwat snellere en accuratere type-ervaring. Overigens worden ook suggesties voor woorden getoond terwijl je een woord bij elkaar veegt.

Ook vinden we in Android 4.2 een nieuwe applicatie genaamd Photo Sphere, dit programma laat je overlappende foto’s nemen en plakt deze vervolgens aan elkaar om zo een groot panorama te creëren. Photo Sphere is vergelijkbaar met de cameratechniek die gebruikt wordt voor het creëren van 360 graden-beelden voor Google Street View. De gemaakte afbeelding kan bekeken worden als een simpel bestand, maar Android 4.2 en Google+ hebben ook een ingebouwde viewer waarin je over de gehele foto kan navigeren. Het bestandstype is een simpele .JPG met wat ingebouwde XML-code, dus voor ontwikkelaars is het vrij eenvoudig een viewer te bouwen.

Overigens brengt Android 4.2 ook ondersteuning voor meerdere gebruikers met zich mee, hiermee wordt het makkelijker om je apparaat te delen met anderen. Elke gebruiker heeft zijn eigen applicaties en data, maar wanneer de ene gebruiker een bepaalde applicatie al heeft gedownload, hoeft deze geen tweede keer gedownload te worden. Opgeslagen gegevens worden overigens niet overgezet wanneer een tweede gebruiker eenzelfde applicatie installeert. Wanneer een andere gebruiker aanmeldt worden de huidige actieve applicaties geminimaliseerd naar de achtergrond, taken als downloads kunnen op deze manier gewoon doorlopen maar de meeste andere taken worden wel afgesloten zodat het systeem snel zal blijven.

Als laatste vinden we ook een Daydream-mode in Android 4.2, dit is in essentie een screensaver en verder vinden we de mogelijkheid om direct actie te ondernemen wanneer iets aangedrukt wordt in het notificatiescherm. Ook zien we verbeteringen in de toegankelijkheid, zo kun je inzoomen op een deel van het scherm. Widgets worden vanaf nu ondersteund op het lockscreen en er kan direct naar de camera-modus geveegd worden. Google Now kan Android 4.2 ook gebruik maken van Gmail als databron.

Android 4.2 zal geleverd worden met de Google Nexus 4 en Google Nexus 10, aangenomen wordt dat de Galaxy Nexus en Nexus 7 binnen een paar weken ook het laatste Android-besturingssysteem zullen krijgen.