Het lijkt erop dat Google opnieuw een startup gaat inlijven, ditmaal gaat het om het satellietbedrijf Skybox Imaging. Dat bedrijf maakt zeer gedetailleerde foto’s en video’s van de aarde vanuit de ruimte via een kleine satelliet. Op deze beelden zijn kleine objecten zoals auto’s goed waar te nemen.

Techcrunch stelt vanuit drie bronnen vernomen te hebben dat Google werkt aan een overname van het satellietbedrijf. Skybox Imaging zou mogelijk worden overgenomen voor een bedrag van 1 miljard dollar. De laatste keer dat het bedrijf een financieringsronde hield was in 2012, het kreeg toen 70 miljoen dollar tegen een waarde van 500 tot 700 miljoen dollar.

Zowel Google als Skybox weigeren te reageren op een mogelijke overname. De grote vraag is natuurlijk wat Google met het bedrijf zou willen. Het meest voor de hand ligt dat het bedrijf de beelden wil gebruiken om Google Maps en Google Earth te verbeteren.

Google heeft ook nog een professionele kaartendienst voor bedrijven en overheden. Zij kunnen gebruik maken van Google Earth Enterprise en daarmee hun eigen mapdata maken en bewerken. Ook is deze data vervolgens lokaal te bewerken en te delen met klanten. Wellicht dat Google dit zakelijke product ook verder wil uitbreiden. Met deze overname zou Google in elk geval in staat zijn om sneller te voorzien in nieuwe luchtfoto’s.

Op dit moment gebruikt Skybox pas één satelliet maar komende maand moet er een tweede bij gaan komen. Dit is ook meteen het kostbaarste onderdeel van het bedrijf, het bouwen en lanceren van een satelliet loopt in de miljoenen dollars. Het hebben van meerdere satellieten zorgt er echter ook voor dat er meer foto’s en video’s kunnen worden gemaakt. In totaal heeft het bedrijf nog 13 satellieten in bestelling staan.