EU blijft afschaffen roamingkosten maar uitstellen

Gisteren spraken de Europese ministers die verantwoordelijk zijn voor de telecommarkt met elkaar, hoewel het gesprek achter gesloten deuren plaatsvond valt uit het verslag af te leiden dat het afschaffen van de roamingkosten nog niet veel dichterbij is gekomen. De streefdatum is eerder dit jaar vastgesteld op 15 december 2015, of die datum gehaald gaat worden is nog maar de vraag.

Uit het verslag komt naar voren dat de lidstaten nog niet geheel op één lijn zitten, verschillende lidstaten willen meer tijd om te analyseren wat de effecten zijn van het afschaffen van de roamingkosten. Sommige lidstaten zijn bang dat de telecomproviders in hun thuisland de tarieven flink gaan verhogen om de omzetdaling uit roaming te compenseren. De lidstaten willen dan ook wachten op een rapport van BEREC, een groep van Europese telecomtoezichthouders, dat in december zal verschijnen.

Netneutraliteit

Een ander gevoelig punt werd ook besproken, de netneutraliteit. In Nederland lopen we voorop en hebben we dit al vastgelegd in de wet, hier is gekozen voor een strenge vorm die uiteindelijke de basis moest vormen voor Europa. Dat lijkt alleen ver weg nu de Italianen een voorstel hebben neergelegd voor hele soepele netneutraliteit. Het gevaar bij het Italiaanse voorstel is dat providers verbindingen mogen afknijpen of blokkeren als ze dat nodig achten vanuit een stabiliteits- of beveiligingsoogpunt. Het Italiaanse voorstel biedt providers ook de mogelijkheid om partijen te laten betalen voor voorrang op het netwerk, iets wat in Nederland nu niet mogelijk is. Eigenlijk schieten de Italianen allemaal gaten in het voorstel van Nederland, maar de meeste lidstaten zien het voorstel van de Italianen als een goede basis en niet het Nederlandse. Hiermee lijkt een strenge Europese netneutraliteit verder weg dan ooit.

De conclusies van het overleg tussen de Ministers lijkt haaks te staan op een brief die gisteren naar de Raad werd gestuurd door 131 Europarlementariërs, zij lieten daarin weten de netneutraliteit niet te willen afzwakken en het afschaffen van de roamingkosten per 15 december 2015 te willen doorvoeren.

Bron:Europa