2min

Er heerst verdeeldheid uit in Europa over de telecomsector, het Europees Parlement wil dit jaar nog de roamingkosten binnen Europa afschaffen zodat er één grote Europese telecomsector ontstaat, maar de Europese Raad van Ministers wil tot 2018 slechts 5MB roaming per dag bieden en daarna verder kijken. Ook is het Parlement voorstander van netneutraliteit en willen de Ministers allerlei voorwaarden toevoegen.

Er is inmiddels een brandbrief verstuurd door 126 Europese parlementariërs om te laten weten dat zij niets zien in de voorstellen van de commissie om slechts 5MB roaming per dag toe te staan uit de nationale bundel. Volgens Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66, is dat een forse belediging richting het Europees parlement en alle Europeanen die minder willen betalen. In de brief wordt benadrukt dat de partijen enorm ver uit elkaar liggen in de opvattingen want onbeperkt roaming en slechts 5MB per dag is een gigantisch verschil.

Het lijkt erop dat de Europese Ministers zich laten beïnvloeden door de telecomproviders, deze hebben uiteraard geen baat bij het afschaffen van de roamingkosten want dat is voor de providers op dit moment een grote melkkoe. Elke Europeaan die voet over de grens zet gaat fors bijbetalen voor roaming.

Netneutraliteit

De partijen gaan het ook niet eens worden over netneutraliteit, het Parlement wil graag het Nederlands voorbeeld volgen en volledig netneutraliteit invoeren terwijl de Ministers uitzonderingen mogelijk willen maken voor de providers. Waarmee de hele netneutraliteit min of meer op de helling komt te staan. Bij netneutraliteit is het juist de bedoeling dat providers geen onderscheid mogen maken in het soort verkeer en dat alles gelijk behandelt moet worden. Zo mogen providers in Nederland geen diensten blokkeren of vertragen. Het Parlement vraagt de Ministers nu om met een duidelijk voorstel te komen voor netneutraliteit want de huidige zijn veel te zwak en te vaag.