2min

De Europese Commissie heeft vorig jaar besloten dat het de roamingkosten wil afschaffen binnen de EU, zodat er één grote telecommarkt ontstaat. Europeanen moeten hun mobiele telefoon gewoon kunnen blijven gebruiken in Europa zonder bang te zijn voor extra kosten. De Europese Raad blijft echter roet in het eten gooien, veel landen zijn bang dat de kosten voor het gebruik van hun mobiele telefoon zullen stijgen.

Nadat Neelie Kroes vorig jaar bekendmaakte dat de roamingkosten per 15 december 2015 afgeschaft zouden moeten worden, is menig land in de Europese raad in opstand gekomen. Verschillende landen hebben inmiddels alternatieve voorstellen ingediend om de beslissing van Kroes uit te stellen tot minimaal 2018. De leden van de Raad zijn bang dat de kosten voor mobiel bellen in hun eigen land zullen stijgen door deze beslissing.

In veel Oost-Europese landen is het veel goedkoper om mobiel te bellen en te internetten dan in veel West-Europese landen. Deze landen zijn bang dat als de grenzen voor mobiel bellen en internetten verdwijnen in Europa, zij te maken krijgen met stijgende abonnementskosten. In West-Europa is het een stuk duurder om mobiel te bellen en te internetten.

Daarom ligt er nu een nieuw voorstel in de Europese Raad waarbij Europeanen 5MB per dag mogen roamen zonder extra kosten. Dit komt gewoon uit hun nationale bundel. Voor alles wat gebruikers meer verbruiken moeten ze wel extra kosten betalen, maar die zijn gemaximaliseerd op de kosten die providers onderling aan elkaar betalen. Het afschaffen van de roamingkosten lijkt daarmee verder weg dan ooit.

Inmiddels heeft Andrus Ansip, een van de opvolgers van Neelie Kroes, al duidelijk gemaakt niet blij te zijn met de houding van de Europese Raad. Hij wil dat mensen niet langer worden ontmoedigt om hun mobiele telefoon te gebruiken zodra ze de grens over gaan.