2min

De grote vraag wordt langzamerhand of we nog ooit van die roamingkosten af gaan komen, binnen Europa kan men het maar niet eens worden over de roamingkosten. Zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement willen de roamingkosten eigenlijk volledig afschaffen, het liefst dit jaar nog. De Europese Raad van ministers is echter tegen en kwam met het voorstel om 5MB roaming per dag toe te staan.

Eurocommissaris Andrus Ansip wind er geen doekjes om en noemt het voorstel van de Raad om 5MB roaming per dag uit de nationale bundel toe te staan "een grap". Hij stelt dat Europa echt verder moet gaan dan 5MB, het uiteindelijk doel was afschaffing van de roamingkosten, dit is een lachertje.

Het is duidelijk dat zowel de Europese Commissie als het Europese Parlement de roamingkosten wil afschaffen, het liefst op 15 december zoals nog door Neelie Kroes is voorgesteld. Zoals het er nu naar uit ziet verandert er voorlopig helemaal niets want de Europese Raad houdt het afschaffen van de roamingkosten tegen. Doordat de partijen enorm ver uit elkaar liggen lijkt een middenweg er ook niet in te zitten. Daarmee krijgen de providers hun zin en blijven zij hun melkkoe behouden.

Ansip liet ook weten dat er netneutraliteit moet komen in Europa, nog zo’n onderwerp waarover men het in Europa maar niet eens kan worden. Het huidige Europese voorstel maakt netneutraliteit zelfs onmogelijk waardoor wij in Nederland onze wetgeving zouden moeten schrappen. Volgens het voorstel moet het mogelijk zijn om bepaalde soorten verkeer voorrang te geven op de rest, iets wat met netneutraliteit juist onmogelijk wordt gemaakt.