We hebben inmiddels één Europa zonder grenzen en met vrij verkeer van mensen en goederen, dat is echter wel alleen offline. Zodra we gaan praten over één digitaal Europa dan ligt dat plan nog op de tekentafel en als het aan de Europese ministers ligt dan komt daar niet snel verandering in. Een simpel onderwerp als roaming afschaffen krijgen ze niet voor elkaar, de Europeaan blijft fors betalen voor roaming.

In 2013 was het onze eigen Eurocommissaris Neelie Kroes die een voorstel in Europa deed om vanaf 15 december 2015 roaming volledig af te schaffen in Europa. Er moest een einde komen aan de melkkoe van telecomproviders die grof geld verdienen aan gebruikers die op vakantie of op zakenreis zijn. De kosten voor bellen, sms’en en internetten zijn voor telecomproviders in het buitenland helemaal niet zo duur, maar ze laten de gebruiker er wel fors voor betalen.

De telecomproviders lobby’en dan ook flink bij de Europese politici om dat vooral niet aan te passen. Eerder stonden het Europarlement en de Europese ministers al lijnrecht tegenover elkaar. Het parlement wil de roamingkosten afschaffen, de ministers kwamen met het voorstel van 5MB roaming per dag zonder extra kosten. Dat is net voldoende om eens per dag Facebook te openen, maar dan moeten je vrienden niet nog even een foto via WhatsApp doorsturen want dan zit je er al overheen. Waar sommigen nog rekenden op een compromis tussen beide partijen komen de Europese ministers nu met een nog minder voorstel. Volgens RTL Nieuws is er een voorstel gedaan van 80MB per jaar zonder extra kosten.

Daarmee lijkt het voorstel van Neelie Kroes in de vuilnisbak te belanden en komt er nieuwe Europese regelgeving waar de gebruiker niet echt mee gebaat is. Er werd recent ook opgeroepen om werk te maken van één Europese digitale markt zodat start-ups in Europa dezelfde kansen krijgen als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Het is Europa namelijk een doorn in het oog dat alle grote IT-bedrijven tegenwoordig allemaal uit de VS komen en niet uit Europa. De weg naar één Europese digitale markt is met dit voorstel ineens een heel stuk langer geworden en dat zal de concurrentiepositie van Europa ten opzichte van de Verenigde Staten niet verbeteren.