Al jarenlang vult Oracle zijn zakken door bij de installatie van Java op Windows de irritante Ask.com-toolbar mee te installeren. Deze adware verandert de startpagina en de standaard zoekmachine van de gebruiker in Ask.com. Deze samenwerking is nu uitgebreid door Oracle en gebruikers met een Mac moeten nu ook vrezen voor de Ask.com-toolbar.

Oracle is een groot IT-bedrijf dat met verschillende legitieme Enterprise-diensten veel geld verdiend. Aan de andere kant bezitten ze ook Java, een van de populairdere programmeertalen in de wereld. Gebruikers die Java willen installeren op hun Windows-computer worden al jarenlang lastig gevallen door het feit dat het installatieprogramma niet alleen Java wil installeren maar ook de nodige adware. Oracle werkt hiervoor al jarenlang samen met de Ask.com.

Als een gebruiker even zijn aandacht er niet bij heeft bij het installeren of updaten van Java, dan krijgt die ook een nieuwe startpagina en zoekmachine cadeau in zijn browser inclusief een mooie plugin met een zoekbalk van Ask.com. De zoekmachine van Ask.com is overigens niet om over naar huis te schrijven de kwaliteit van de zoekresultaten is beduidend minder dan die van Google en daarnaast ook nog eens overladen met advertenties.

Windows-gebruikers zijn echter niet de enige die vanaf nu last hebben van deze praktijken. Oracle heeft nu ook een overeenkomst gesloten met Ask.com voor de Mac-gebruikers. Ook in het installatieprogramma van Java voor de Mac is de Ask.com-adware nu te vinden.

De timing om ook Mac-gebruikers te gaan lastig vallen is niet echt goed gekozen. De afgelopen weken was Lenovo zeer negatief in het huis voor het installeren van Adware op zijn laptops. Hierbij werd ook de adware Superfish geïnstalleerd die voor de nodige beveiligingsrisico’s heeft gezorgd.