2min

Microsoft heeft een redelijk heldere doelstelling geformuleerd voor Windows 10. Het bedrijf wil binnen drie jaar de mijlpaal van maar liefst één miljard Windows 10-gebruikers halen. Hoe het dat voor elkaar wil gaan krijgen wordt ook steeds duidelijker. Belangrijkste wapenfeit is het gratis weggeven van een Windows 10-licentie aan iedereen met een Windows 7- of Windows 8-licentie.

Windows 10 moet succesvol worden, dat is wel gebleken uit de presentaties die Microsoft gisteren uren achter elkaar heeft gegeven. Het bedrijf gaat echt alles op alles zetten om van Windows 10 een succes te maken. Om te beginnen worden alle apparaten van Microsoft voorzien van Windows 10, smartphones, tablets, laptops, de Xbox One en zelfs internet of things-producten.

Verder heeft het bedrijf het voor ontwikkelaars enorm makkelijk gemaakt om bestaande Android en iOS-apps te porten naar een Windows 10-app. Verder is het voor vrijwel elke ontwikkelaar mogelijk om Windows 10-apps te bouwen, de drempel is extreem laag gemaakt door zelfs web-apps toe te gaan staan.

Een doelstelling van 1 miljard-gebruikers binnen drie jaar is een flinke ambitie maar zeker niet onhaalbaar. Een besturingssysteem dat gratis wordt weggegeven en het tempo waarin Microsoft Windows-smartphones in de markt zet. Waarschijnlijk kan Microsoft al 100 miljoen gebruikers verzamelen via de eigen Lumia-smartphones. Waarschijnlijk gaan zo’n 40 miljoen gebruikers hun bestaande Windows Phone upgraden naar Windows 10, daarnaast moet Microsoft in staat zijn om in drie jaar er nog eens 60 miljoen toe te voegen. De overige 900.000 zal echter moeten komen van de pc- en tablet-gebruikers.