2min

Microsoft heeft bekendgemaakt dat een maand na de introductie van Windows 10 zo’n 75 miljoen systemen gebruik maken van het nieuwe besturingssysteem. Daarmee gaat de adoptie van Windows 10 zeer snel en ligt Microsoft in elk geval nog op schema om 1 miljard gebruikers op Windows 10 te krijgen binnen twee a drie jaar.

De corporate vice-president van de Windows & Devices Group bij Microsoft, Yusuf Mehdi, maakte bekend dat Microsoft de mijlpaal van 75 miljoen Windows 10-systemen heeft bereikt in de eerste maand. Hoeveel licenties daarvan ook betaalde licenties zijn en hoeveel gratis upgrades heeft hij niet bekendgemaakt, maar in de meeste gevallen gaat het hier ongetwijfeld om gratis upgrades.

Wel liet hij weten dat Windows 10 inmiddels in 192 landen wordt gebruikt en dat maar liefst 90.000 verschillende pc- en tablets op Windows 10 draaien. Verder scoort de Windows Store een stuk beter onder Windows 10-gebruikers dan bij Windows 8 het geval is, de gemiddelde Windows 10-gebruiker download zes keer zoveel apps per apparaat als een Windows 8-gebruiker.

Aangezien dit de eerste keer is dat Microsoft een nieuw besturingssysteem gratis weggeeft zijn de cijfers moeilijk te vergelijken. Bij de introductie van Windows 8 verkocht Microsoft in de eerste maand 40 miljoen licenties. Bij de introductie van Windows 7 gingen 60 miljoen licenties in twee maanden over de toonbank. Daarmee scoorde Windows 8 de eerste maand beter, maar na verloop van tijd zwakte dat af en bleek Windows 7 populairder te zijn. Na de eerste 15 maanden waren er 300 miljoen Windows 7-licenties verkocht terwijl Windows 8 niet verder kwam dan 200 miljoen-licenties. Het ligt wel voor de hand dat Windows 10 dat record in elk geval gaat verbreken aangezien Windows 10 de eerste 12 maanden gratis is voor alle Windows 7 en Windows 8-licentiehouders.

Microsoft heeft als doel om binnen twee a drie jaar 1 miljard apparaten op Windows 10 te krijgen. Dit doel kan behaald worden met pc’s, tablets, smartphones en zelfs de Xbox One. Daarvan zullen een paar honderd miljoen systemen upgrades zijn vanaf Windows 7, Windows 8 en Windows Phone, maar ook zal Microsoft een paar honderd miljoen nieuwe systemen willen verkopen met Windows 10.

Mensen die gratis mogen upgraden hebben hiervoor de tijd tot juli 2016, daarna moet er een licentiebedrag worden betaald voor Windows 10. Iedereen die voor juli 2016 upgrade naar Windows 10 betaald niets en hoeft daarna ook niets te betalen.

Ben jij al geüpgraded naar Windows 10?