2min

De investeringstak van Intel, Intel Capital, heeft een nieuw fond opgezet met daarin 125 miljoen dollar. Dat bedrag is beschikbaar om te investeren in startups van vrouwen of van minderheden die minder goed vertegenwoordigd zijn. Dit laatste zal per regio verschillen. Intel Capital is actief in 57 landen.

De CEO van Intel, Brian Krzanich ziet graag meer diversiteit binnen bedrijven en in de wereld van startups zijn het overwegend mannen. Hij heeft daarom een speciaal fonds in het leven geroepen dat gaat investeren in startups van vrouwen en van minderheden die ondervertegenwoordigd zijn.

Krznich liet weten tijdens een presentatie dat er binnen Intel flink wat is veranderd het afgelopen jaar. Het bedrijf heeft bij het aannemen van nieuw personeel de diversiteit opgeschroefd van 20 naar 40 procent. De mannen cultuur bij Intel zal de komende jaren waarschijnlijk verder worden ontbonden door meer vrouwen toe te voegen aan het personeelsbestand.

De managing director van Intel Capital, Lisa Liambart, liet weten dat het nieuwe fonds geen sociaal programma is. Volgens haar zijn veel vrouwen maar ook minderheden klaar om de leiding te nemen. Ze moeten alleen de mogelijkheid krijgen. Volgens Lambert heeft onderzoek uitgewezen dat bedrijven met meer diversiteit ook betere resultaten boeken.

Uit onderzoek is echter ook gebleken dat slechts 15 procent van de bedrijven die zijn opgezet met geld van durfinvesteerders een vrouw in het bestuur hebben. Een andere opmerkelijke statistiek is dat minder dan één procent van de startups in Silicon Valley is opgezet door een afro-amerikaan of een latino. Ongeveer acht procent van alle oprichters van techbedrijven zijn vrouw maar in Silicon Valley ligt dat cijfer op slechts vijf procent.

Deze statistieken zullen de komende jaren waarschijnlijk gaan verbeteren nu Intel een fonds van 125 miljoen dollar klaar heeft liggen. Al moet er natuurlijk wel een goed businessplan zijn wil Intel investeren. Intel heeft de eerste vier startups al gevonden om in te investeren en heeft er nog 100 op het oog.

Op dit moment heeft Intel al meer dan 50 miljard geïnvesteerd in ongeveer 1400 bedrijven verspreidt over 57 landen.