2min

De investeringsdivisie van Intel, ook wel Intel Capital, heeft bekendgemaakt 60 miljoen dollar gestoken te hebben in 15 startups die zich richten op oplossingen voor problemen met big data. Omgerekend komt dat neer op meer dan 51 miljoen euro. Het totaal geïnvesteerde bedrag dit jaar komt daarmee uit op 566 miljoen dollar.

De recente investeringen werden gedaan in onder meer de Amerikaanse bedrijven Amenity Analytics, Bigstream en EchoPixel, het Canadese AdHawk Microsystems, het Chinese Horizo Robotics, het Japanse LeapMind en Intezer en Alcid, beide uit Israël.

De startups houden zich bezig met data-analyses, kunstmatige intelligentie en neurale netwerken, robots en software. Het doel is om meerdere industrieën te ondersteunen. De medische, retail en sport sector behoren hiertoe.

Reactie

In een reactie geeft Wendell Brooks, president van Intel Capital, aan dat de wereld een data-explosie ondergaat. Volgens Brooks zou in 2020 iedere autonome auto op de weg per dag 4TB aan data produceren. Dat betekent dat een miljoen wagens goed zijn voor hetzelfde aantal data dat drie miljard mensen per dag produceren.

Brooks voegt daaraan toe dat Intel transformeert naar een databedrijf. Intel Capital investeert daarom actief in startups die in dit technologische spectrum behoren, zodat het data-ecosysteem kan uitbreiden en belangrijke nieuwe technologieën gevonden worden.

Streven

Intel investeert al geruime tijd in nieuwe bedrijven, maar vorig jaar werd er wat minder geld gestoken in startups. Er werd gesuggereerd dat de gehele startup-portfolio verkocht zou worden, maar er vond een herstructurering plaatst. De investeringen zijn daardoor weer in volle gang.

Bij de huidige investeringen is diversiteit in nationaliteit te zien, al is er een gebrek aan Europese startups. Ongeveer tien procent van de bedrijven wordt geleid door vrouwen. Diversiteit is een belangrijk streven van Intel. Zo werd er in 2015 bepaald dat er in 2020 een volledige representatie van vrouwen en ondervertegenwoordigde minderheden moet zijn. In augustus kwam het bericht naar buiten dat het bedrijf op schema ligt.