Kan Microsoft doel van 1 miljard Windows 10-apparaten in 2018 halen?

Het doel van Microsoft om in 2018 wereldwijd 1 miljard actieve Windows 10-apparaten te hebben lijkt haalbaar te zijn. Het is een doelstelling met een ongelofelijk hoog aantal, 1 miljard apparaten, dat zijn er echt een hele hoop in zo’n kort tijdbestek.

Het is enorm moeilijk om in te schatten hoeveel mensen straks gaan overstappen op Windows 10, hoeveel nieuwe computers er verkocht gaan worden met het nieuwe besturingssysteem, maar toch gaan we een poging doen, op basis van onderzoeken van grote marktonderzoeksbureaus, waardoor we tot een redelijke schatting kunnen komen. Daaruit kunnen we opmaken of Microsoft zijn doel van 1 miljard Windows 10-apparaten binnen drie jaar gaat halen.

Elk kwartaal brengen Gartner en IDC nieuwe rapporten uit over de pc-markt, uit recente cijfers blijkt dat de verkoop van desktop en laptops nog steeds langzaam terugloopt. Nieuwe apparaten zoals Apple’s nieuwe Macbook of Microsoft zijn eigen Surface-tablets en variaties daarop nemen juist toe. De zogenaamde premium mobiele apparaten. Verwacht wordt dat de pc-markt niet meer extreem gaat dalen maar ook niet extreem zal stijgen en dus stabiel blijft. Wat neer komt op zo’n 300 miljoen pc’s per jaar, maar die zullen niet allemaal zijn uitgerust met Windows 10. Er worden ook nog Windows 7-systemen verkocht en gebruikers hebben in sommige gevallen nog het recht om te downgraden en uiteraard levert Apple geen Windows-systemen. Maar als iets meer dan de helft wel voorzien is van Windows 10, dan komt Microsoft al op zo’n 400 tot 800 miljoen systemen uit nieuwe verkoop.

Er is natuurlijk ook nog Windows Phone, dat is tot op heden geen gigantisch succes, maar wel een succesje, afhankelijk welk onderzoeksbureau je het vraagt en in welk land je kijkt. Wereldwijd zit het mobiele besturingssysteem van Microsoft onder de 10 procent marktaandeel. De markt voor smartphones is echter gigantisch groot. zo’n 1,8 miljard toestellen per jaar. Dus een klein percentage levert al hele mooie cijfers op. Microsoft verkocht het afgelopen kwartaal 8,6 miljoen Windows Phone-toestellen en dat is nog niet met Windows 10 en zonder een echt vlaggenschip. Die vlaggenschepen gaan er natuurlijk wel komen en dan zal Microsoft zo’n 50 tot 150 miljoen toestellen per jaar gaan verkopen. Verder zullen waarschijnlijk zo’n 50 miljoen Windows Phone-toestellen wel gaan upgraden naar Windows 10 Mobile. Dan kom je al snel uit tussen de 200 en 500 miljoen exemplaren.

Dan zijn er nog de gebruikers die gratis mogen upgraden naar Windows 10, exacte aantallen zijn niet bekend, maar we kunnen wel een schatting maken. In 2012 maakte Microsoft bekend dat het 600 miljoen licenties van Windows 7 had verkocht. Inmiddels zijn daar nog wel 200 licenties bijgekomen met het opdoeken van Windows XP. Ook zijn er wat pc’s kapot gegaan en niet langer actief, maar het is redelijk veilig om te stellen dat er zo’n 600 miljoen actieve Windows 7 pc’s zijn die recht hebben op een upgrade.

Het aantal actieve Windows 8-computers was ruim een jaar geleden zo’n 200 miljoen stuks. Daar zijn er in een zeer negatieve schatting slechts 50 miljoen bijgekomen, dus zo’n 250 miljoen in totaal. Waarschijnlijk zal 90 procent van de Windows 8(.1)-gebruikers ervoor kiezen om te upgraden naar Windows 10, want het startmenu keert terug en er is weer één echte gebruikersomgeving in plaats van twee. Dat is in totaal zo’n 225 miljoen apparaten.

Hoeveel Windows 7 pc’s de upgrade gaan maken naar Windows 10 is het moeilijkste om in te schatten. Microsoft zal zijn best gaan doen, maar hier zitten ook veel computers van bedrijven tussen die vaak even de kat uit de boom kijken. Als 1 op de 4 mensen gaat upgraden komt dat neer op zo’n 150 miljoen apparaten. Daar staat tegenover dat Windows 10 wel gratis is, dus misschien slaagt Microsoft erin dit getal nog flink hoger te krijgen.

Tot slot zullen er ook bedrijven zijn die de overstap gaan maken naar Windows 10 Enterprise, dit zullen er de eerste paar jaar niet heel veel zijn. Dus hiervoor neem ik even geen cijfer op.

Als we dan heel negatief schatten, komen we op: 400 200, 225 en 150 miljoen, dat is in totaal 975 miljoen systemen. Een verschil van 25 miljoen exemplaren, dat betekent als het ook maar ergens een beetje mee zit, dat Microsoft zijn target van 1 miljard wel gaat halen.

Bron:ZDNet