1 min

De Chinese overheid heeft besloten dat consoles en consolegames binnenkort in het hele land verkocht mogen worden. Er komt een einde aan het vijftienjarige verbod op gameconsoles. Voor Microsoft en Sony is dat goed nieuws, omdat ze er ineens een hele grote markt bij gaan krijgen.

Vorig jaar besloot de Chinese overheid de regels al te versoepelen en mochten de consoles worden geproduceerd en verkocht in de vrije handelszone van Shanghai. Nu wordt er gewerkt aan nieuwe regels waarmee de consoles in heel China verkocht mogen gaan worden. Daarmee komt er een einde aan het vijftienjarige verbod op consoles en consolegames.

Het verbod werd ingesteld omdat men in China van mening was de gameconsoles een negatief effect zouden hebben op de ontwikkeling van kinderen. Inmiddels is duidelijk geworden dat dit niet het geval is en wordt het verbod opgeheven. Een exacte datum is nog niet bekendgemaakt, maar Microsoft en Sony kijken ongetwijfeld reikhalzend uit naar het moment dat ze de consoles breed kunnen verkopen in China.

Voor beide bedrijven kan het flink wat extra winst opleveren als het verbod wordt opgeheven. Waarschijnlijk zullen beide bedrijven flink wat extra consoles gaan verkopen. Helemaal loslaten doet de Chinese overheid overigens niet, de game-ontwikkelaars moeten hun games wel eerst laten keuren door de Chinese autoriteiten. Hoe streng die controle gaat zijn is niet duidelijk, maar daar komen we waarschijnlijk snel achter.