De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar Apple’s positie op de muziekmarkt, omdat het bedrijf uit Cupertino mogelijk concurrenten zou belemmeren op de streamingmarkt. Het onderzoek heeft tot op heden nog geen bewijzen opgeleverd waaruit zou blijken dat Apple de Europese antitrustwetten schendt.

Het Amerikaanse Re/code meldt op basis van vier verschillende bronnen dat de Europese Commissie nog geen bewijzen heeft kunnen vinden voor concurrentievervalsing. Het lijkt erop dat Apple vooralsnog geen boete hoeft te verwachten aangezien er een gebrek aan bewijs is. Wel zou de Europese Commissie de markt scherp in de gaten willen blijven houden en doet het momenteel nog wel onderzoek naar de App Store.

Mogelijk wil de Europese Commissie meer informatie over de omzet die muziekdiensten als Spotify moeten afstaan aan Apple als er een muziekabonnement wordt afgesloten via de App Store. In zo’n geval wil Apple maandelijks 30 procent van het abonnementsgeld hebben van Spotify, daarom is een Spotify abonnement ook een paar euro duurder wanneer je deze via de App Store afsluit dan wanneer je dit direct via de website van Spotify doet.

Door deze regel is Apple’s muziekdienst in de App Store momenteel het goedkoopste. Als je via de website van de aanbieders afsluit zijn de prijzen overal gelijk.

In de Verenigde Staten loopt een gelijkwaardig onderzoek naar Apple’s muziekdienst en het effect op de concurrenten. Zo zou Apple geprobeerd hebben om platenmaatschappijen onder druk te zetten om niet langer licenties te verstrekken aan gratis abonnementen, zoals dat van Spotify en YouTube. Tot op heden is daarvoor dus nog geen bewijs gevonden.