Microsoft heeft Windows 10 IoT Core uit de testfase gehaald en officieel beschikbaar gemaakt, daarmee is de speciale Windows-versie voor Internet of Things-toepassingen (IoT) nu beschikbaar. Windows 10 IoT Core is een beperkte versie van Windows 10 en is gratis beschikbaar, ook voor fabrikanten die commerciële producten maken zoals kleine embedded systemen.

Windows 10 IoT Core is speciaal ontwikkeld voor kleine toepassingen zoals de Raspberry Pi maar ook om gebruikt te worden in Internet of Things-toepassingen, bijvoorbeeld voor Smart Homes. In de toekomst zal je koelkast, broodrooster, oven, koffiezetapparaat en zelfs de wasmachine worden verbonden aan het internet en kunnen al die apparaten met elkaar communiceren. Daarvoor kan in theorie Windows 10 IoT Core worden gebruikt, al zijn er nog meer alternatieve besturingssystemen.

Ook Apple, Google en Samsung willen een rol gaan spelen in de markt voor Internet of Things en zullen ook hun eigen besturingssystemen gaan voeren. Welke besturingssystemen er daadwerkelijk doorbreken op de markt voor IoT is moeilijk te voorspellen, maar Microsoft is een van de eerste die nu een definitieve versie presenteert.

De markt voor Internet of Things staat nog in de kinderschoenen, veel mensen zijn nog niet verder gekomen dan een slimme thermostaat en rookmelder, maar in de toekomst komen er nog veel meer toepassingen. Mogelijk worden al deze toepassingen straks aangestuurd via Windows 10 IoT Core.

Professionele gebruikers die aan de slag willen met Windows 10 IoT Core kunnen deze Windows-versie downloaden bij Microsoft. Om de Windows-versie te installeren is wel een Windows 10-computer nodig, van waaruit Windows 10 IoT Core geïnstalleerd kan worden op een microSD-kaartje.