2min

Microsoft verzamelt al sinds Windows 95 informatie over het gebruik van het besturingssysteem, het is de afgelopen jaren echter een heel heet onderwerp geworden waardoor Microsoft nu onder een vergrootglas ligt. Zelfs bij het uitschakelen van alle informatieverzamelfuncties zou Microsoft nog steeds bepaalde data doorsturen.

Microsoft is een techgigant en dat betekent dat elke stap nauwlettend wordt gevolgd en het bedrijf zich overal moet voor verantwoorden. Op zich is daar niets mis mee, maar soms wordt er moord en brand geroepen terwijl er eigenlijk niet zoveel aan de hand is.

Als je Windows 10 standaard installeert met de zogenaamde Express-settings, de aanbevolen instellingen. Dan worden er redelijk wat van je gebruiksgegevens doorgestuurd naar Microsoft. Je moet hierbij niet denken aan je naam, adres, woonplaats en dergelijke, maar meer aan zoektermen waarop je hebt gezocht, wat je aan de spraakassistent Cortana hebt gevraagd, de locatie waar je je bevindt en de standaard statistieken over het gebruik van Windows 10. Klik je vaak op de startknop, open je het configuratiescherm weleens, dat soort zaken.

Statistieken over het gebruik van het besturingssysteem verzamelt Microsoft overigens al sinds Windows 95 op allerlei manieren, net zoals Apple en Google dat doen voor hun besturingssystemen. Deze statistieken zijn in principe altijd anoniem en niet terug te herleiden naar de gebruiker, want het biedt Microsoft gewoon inzicht welke Windows-onderdelen populair zijn en welke niet. Zoektermen en Cortana-gebruik zijn uiteraard wel terug te herleiden naar de gebruiker, hiermee probeert Microsoft je zoekervaring en het gebruik van Cortana te verbeteren. Dit is een feature die gewoon is uit te schakelen.

Microsoft begeeft zich nu echter wel op glad ijs, want bij Hacker News hebben ze uitgevonden dat als je in je instellingen alles uitschakelt met betrekking tot het verzamelen van gegevens er toch nog verbinding wordt gemaakt door Bing Search en Cortana met de servers van Microsoft. De data die wordt verzonden is wel zeer minimaal, maar daarmee heeft Microsoft de schijn tegen en dat zou het gewoon moeten voorkomen. Verder meldt Hacker News dat de verbinding met de servers van Microsoft een standaard verbinding is zonder enige beveiliging of encryptie.