2min

BlackBerry heeft het bedrijf Good Technology overgenomen voor 425 miljoen dollar. Good Technology is jarenlang de grootste concurrent geweest van het Canadese bedrijf omdat het ook veilige zakelijke oplossingen aanbiedt voor smartphones.

BlackBerry was jaren geleden enorm succesvol en een van de populairste fabrikanten voor mobiele telefoons. Daarna is het bedrijf weggezakt door de sterke concurrentie van Apple en Google’s Android. BlackBerry stevende twee jaar geleden af op een faillissement maar heeft met enkele radicale aanpassingen dit weten te voorkomen.

Nu is het bedrijf weer op de weg terug en kan het met regelmaat investeringen doen en overnames. Zo werd vorige week een grote voormalige concurrent overgenomen, Good Technology is nu eigendom van BlackBerry en daarvoor betaald de Canadese fabrikant 425 miljoen dollar.

BlackBerry richt zich tegenwoordig veel meer op software en enterprisediensten en niet meer op het maken van smartphones. Wel is BlackBerry druk bezig om BlackBerry Enterprise Services (BES) geschikt te maken voor Android en ervoor te zorgen dat het dezelfde veiligheid op Android kan bieden dan het altijd heeft gedaan met BlackBerry OS. Daarom heeft het ook enkele Android-smartphones in ontwikkeling om dit te bewijzen, maar uiteindelijk wil BlackBerry zijn diensten waarschijnlijk aanbieden op Android-toestellen van andere fabrikanten.

Met de overname van Good Technology lijkt BlackBerry nog meer voet aan de grond te krijgen op andere mobiele platformen. Dat bedrijf heeft namelijk een mobiel platform ontwikkeld waarmee het mogelijk is toestellen te beheren die draaien op Android, iOS en Windows Phone. Aan dat platform zijn ook nog eens 2000 onafhankelijke softwareleveranciers gekoppeld die apps aanbieden over dat platform.

Als BlackBerry erin slaagt de eigen systemen en die van Good Technology te koppelen en dezelfde veiligheid te bieden als het de afgelopen 10 jaar heeft gedaan kan het zeer dominant worden op de zakelijke smartphonemarkt. Veel bedrijven zijn bang dat er gevoelige bedrijfsgegevens worden gestolen van de smartphones van hun personeel. Verschillende bedrijven werken nu aan veilige omgevingen binnen smartphones. Zo heeft BlackBerry zijn BES-diensten en heeft Samsung bijvoorbeeld Knox.