2min

Sony neemt de camerasensordivisie van Toshiba over, de bedrijven hebben bekendgemaakt dat de overname nu definitief is en dat alle obstakels die de overname in de weg stonden zijn verdwenen. In oktober maakte de bedrijven de overname bekend, Sony betaald 19 miljard yen voor de sensordivisie, omgerekend zo’n 142 miljoen euro.

Nadat er eerder al geruchten waren opgedoken maakte de bedrijven eind oktober bekend dat Sony voornemens was de camerasensordivisie van Toshiba over te nemen. Nu ruim een maand later zijn de contracten getekend en is de overname min of meer een feit.

De enige die nu nog roet in het eten kunnen gooien zijn de concurrentiewaakhonden, maar ondanks Sony’s sterke positie in de sensormarkt blijft er nog voldoende concurrentie over dus echte problemen worden er niet verwacht. Samsung heeft bijvoorbeeld ook een grote camerasensordivisie, maar Sony is op dit moment echt marktleider met ruim 40 procent marktaandeel.

De camerasensoren van Sony worden in veel camera’s gebruikt niet alleen die van Sony zelf. Ook bedrijven als Canon en Nikon gebruiken regelmatig Sony-sensoren in hun camera’s, maar Sony’s grootste afzet zit de afgelopen jaren in de smartphonemarkt. Enorm veel smartphones maken gebruik van camerasensoren van het Japanse bedrijf. Zo gebruikt Apple al sinds allereerste iPhone camera’s van Sony.

Sony kan met de overname van de camerasensordivisie van Toshiba zijn positie verder versterken, al is het Sony vooral te doen om de fabrieken van Toshiba, hierdoor kan Sony in korte tijd zijn productiecapaciteit fors vergroten. Toshiba heeft te kampen met een boekhoudschandaal en moet wat onderdelen afstoten om zijn financiële situatie te verbeteren.