2min

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat de Azure cloud beschikbaar is gekomen in een nieuwe regio. De Azure cloud is nu ook beschikbaar in Engeland. Daarnaast heeft Microsoft bekendgemaakt dat de datacenters in Ierland en Nederland worden uitgebreid.

De Azure cloud van Microsoft is een van de grootste cloudomgevingen wereldwijd, de enige partij die groter is op de cloudmarkt is Amazon. Microsoft blijft echter investeren in zijn cloud en op termijn kan het mogelijk ook Amazon passeren. Inmiddels heeft Microsoft al meer dan 15 miljard dollar geïnvesteerd in de cloudinfrastructuur en de clouddiensten. Met 24 Azure regio’s is Microsoft duidelijk de grootste na Amazon Web Services.

De nieuwste regio is opgezet in het Verenigd Koninkrijk, Azure-klanten kunnen nu ook daar hun Azure-diensten beschikbaar maken. De belangrijkste Azure regio’s in Europa blijven echter Ierland en Nederland, dat zijn de hubs met de meeste capaciteit en daar gaat Microsoft ook weer in investeren om die flink uit te breiden. De uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk is vooral handig voor bedrijven die de data binnen de landsgrenzen willen houden, iets waar de Engelse overheid de laatste tijd enorm mee bezig is.

Azure blijft ook uitbreiden in de diensten en besturingssystemen die worden ondersteund. Recent heeft Azure ondersteuning toegevoegd voor het Red Hat-besturingssysteem en zal binnenkort ook JBOSS middleware beschikbaar gaan maken. De linux-besturingssystemen Ubuntu, Centos, Oracle Linux, Suse Linux Enterprise en OpenSuse zijn al langer beschikbaar.

Binnenkort moet ook Azure Stack beschikbaar komen, hiermee wordt het mogelijk het cloudbesturingssysteem binnen een organisatie te draaien. Waardoor bedrijven eenvoudig data en applicaties kunnen verplaatsen tussen de publieke en private cloudomgeving. Azure Stack is een combinatie van Windows Server 2016, Azure PAck en Azure Service Fabric.

De cloud en alle Azure-diensten zijn de meest winstgevende onderdelen van het bedrijf en de verwachting is dan ook dat Microsoft daar fors in blijft investeren en de mogelijkheden de komende jaren nog veel verder worden uitgebreid.