2min

Oracle heeft besloten om een einde te maken aan de Java browser plugin, in september van dit jaar wordt de ontwikkeling van de plugin gestaakt, vervalt de ondersteuning en wordt iedereen aangeraden de plugin te deïnstalleren. De dagen van de Java-plugin zijn geteld.

De voornaamste reden voor Oracle om een einde te maken aan de browserplugin is dat de browserfabrikanten de plugin op alle mogelijke manieren proberen te blokkeren of in extreme proberen te waarschuwen voor Java-applicaties. Ook hebben Google en Mozilla besloten om de Netscape Plugin API met pensioen te sturen waar Java gebruik van maakt. De reden dat die browserfabrikanten dat doen is niet om Oracle dwars te zitten maar omdat Java verantwoordelijk is voor enorm veel malware-infecties op computers. De Java-plugin is namelijk niet zo bijster goed ontworpen en bevat de nodige fouten waar kwaadwillenden graag gebruik van maken.

Oracle heeft al meerdere malen geprobeerd om de Java-plugin te verbeteren, de beveiliging op te schroeven en standaard meer eisen te stellen. Dit heeft echter allemaal maar beperkt effect.

Nu is dan besloten om dan maar gewoon de stekker uit de Java-plugin te trekken, in september van dit jaar houdt de plugin op te bestaan en zal deze niet meer verder worden ontwikkeld. Dat betekent niet dat Java verdwijnt, want die programmeertaal wordt ook op veel andere manieren toegepast, bijvoorbeeld op servers, maar ook door Google in Android.

Dat de plugin verdwijnt is positief voor de meeste consumenten want het risico op infecties wordt hierdoor kleiner, maar in de zakelijke markt zal men minder enthousiast zijn. De plugin wordt namelijk veel toegepast in zakelijke omgevingen voor bijvoorbeeld KVM-over-IP toepassingen. Waarmee het mogelijk is een computer op afstand te bedienen. Deze toepassingen worden tegenwoordig al heel vaak vervangen door HTML5-varianten, maar de iets oudere servers zijn nog lang niet zover.