2min

Oracle heeft bekendgemaakt dat het met Java 9 flink wat veranderingen gaat doorvoeren. Er zijn inmiddels al jaren plannen om Java modulair te maken, maar deze keer gaat het ook echt gebeuren, daarnaast besteedt Oracle veel aandacht een de schaalbaarheid en veiligheid van de programmeertaal.

Java heeft natuurlijk een ontzettend imago-probleem door alle veiligheidsproblemen die Java de afgelopen jaren heeft gehad. Oracle heeft al verschillende aanpassingen doorgevoerd om de veiligheid op te schroeven, maar volgens experts waren dat allemaal lapmiddelen en is de enige echte oplossing om Java opnieuw op te bouwen.

Oracle kiest er nu voor om Java flink te gaan aanpassen, opnieuw opbouwen is bijna niet te doen en daar kiest Oracle dan ook niet voor, het bedrijf kiest ervoor om Java modulair te maken. Java bestaat straks uit verschillende losse blokken en de gebruiker hoeft alleen maar de onderdelen te installeren die het nodig heeft. Daarnaast zorgen de losse blokken ervoor dat de code overzichtelijker wordt en uiteindelijk ook een stuk veiliger.

De huidige Java-versie is één groot gevaarte en daarbij is het moeilijk om zaken te onderscheiden en goed te zien welk effect bepaalde wijzigingen hebben, dat moet met een modulair systeem een stuk makkelijker gaan worden. Java SE9 moet in 2016 beschikbaar komen, of Oracle dat ook gaat halen zal de tijd gaan leren. Waar vroeger Java stond voor geïnstalleerd op veel Windows en Mac OS X-systemen, proberen zowel Apple als Microsoft dit nu zoveel mogelijk te voorkomen.

Doordat Java steeds minder gebruikt wordt binnen de browser is op veel nieuwe pc’s geen Java meer te vinden. Java wordt daardoor steeds meer een taal die alleen door ontwikkelaars wordt gebruikt en uiteraard door Android, dat volledig op Java draait.