Het hoogste Amerikaanse gerechtshof heeft besloten om Apple’s beroepszaak omtrent prijsafspraken met e-books niet in behandeling te nemen. Daarmee blijft het huidige vonnis staan en dat betekend dat Apple 450 miljoen dollar boete moet betalen, omgerekend zo’n 410 miljoen euro.

Er is niet bekendgemaakt waarom het Amerikaanse hooggerechtshof de zaak niet in behandeling wil nemen, ondanks dat we de reden niet weten is er wel duidelijkheid gekomen in de zaak. Het oordeel van de rechter die in juni van vorig jaar uitspraak deed blijft nu van kracht en een beroep is niet meer mogelijk. Voor Apple betekent dit een boete van 450 miljoen dollar, Apple moet deze boete gaan uitbetalen aan Amerikaanse consumenten die benadeeld zijn.

In Europa heeft Apple hetzelfde beleid gehanteerd en indirect is het daarom ook hier schuldig aan prijsafspraken, maar Apple heeft in 2012 al een schikking getroffen met de Europese Commissie. Hierdoor zal deze zaak geen staartje meer krijgen in Europa.

De reden voor de veroordeling is een standaardcontract dat Apple aan uitgevers probeerde op te leggen. Hierin waren de uitgevers vrij om de e-book prijzen te bepalen, maar 30 procent van de prijs ging hoe dan ook naar Apple. Apple wilde hiermee de dominantie van Amazon doorbreken op de markt voor e-books. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie zorgde het contract juist voor prijsafspraken waardoor de prijzen van e-books omhoog gingen, waardoor de consument werd gedupeerd. Vandaar ook dat Apple de boete moet uitkeren aan benadeelde consumenten.