2min

Apple zou voornemens zijn om Imagination Technologies volledig over te nemen, het bedrijf uit Cupertino heeft eerder al wat aandelen gekocht in het bedrijf, maar zou het nu volledig willen inlijven. Imagination Technologies levert de PowerVR-gpu die door Apple wordt gebruikt in de iPhones en iPads.

Imagination Technologies ontwikkeld al jaren GPU’s voor mobiele chipsets. De GPU’s van Imagination Technologies behoren tot de beste in de industrie, al is er wel veel concurrentie. Apple is overigens niet de enige klant van Imagination Technologies, ook Intel, Mediatek en Samsung hebben in het verleden regelmatig gebruik gemaakt van de GPU’s van het bedrijf. Als Apple er inderdaad in slaagt om het bedrijf volledig in te lijven is het nog maar de vraag wat er gaat gebeuren met de overgebleven klanten. De kans is namelijk groot dat de technologie van Imagination Technologies dan alleen nog te vinden zal zijn in Apple-producten en niet langer in chips van derden.

Voor Intel en Samsung zal het waarschijnlijk niet zo erg zijn, die hebben inmiddels al hun eigen GPU’s ontwikkeld om in hun chips te gebruiken. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld de Mali-GPU van ARM omarmt. De komende jaren worden GPU’s echter weer een stuk belangrijker aangezien virtual reality zijn intrede gaat doen en daarvoor flink wat extra grafische kracht nodig is. Naar verluidt heeft Apple ook zijn eigen VR-plannen en mogelijk is dat de reden om nu Imagination Technologies in te lijven.

Als Apple zelfstandig de GPU kan doorontwikkelen kan het mogelijk ook een voorsprong nemen op de concurrentie. Apple heeft eerder ook al enkele andere chipfabrikanten overgenomen om de eigen Apple A-chips te ontwerpen. Destijds ging het voornamelijk om CPU-prestaties en nu dus echt om grafische prestaties. Imagination Technologies zit momenteel in moeilijk vaarwater door het vertrek van de CEO en het ontslag van 350 werknemers. Apple slaat mogelijk toe op een goed moment, waardoor het de technologie tegen aan aantrekkelijk prijskaartje kan binnenhalen.