De universiteiten van Eindhoven en Tilburg accepteren nu studenten die zich willen inschrijven voor de opleiding tot dataspecialist. Deze nieuwe opleiding start in september van dit jaar en wordt gegeven in het voormalige Mariënburg klooster in ‘s-Hertogenbosch. De universiteiten uit Eindhoven en Tilburg werken samen met de provincie en de gemeente ‘s-Hertogenbosch om deze opleiding aan te bieden.

In september start de nieuwe universiteit in ‘s-Hertogenbosch met de eerste opleidingen en dat zijn Data Science en Data Science Entrepreneurship. De studies zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, de gemeente ‘s-Hertogenbosch, Tilburg University en TU Eindhoven. Deze samenwerking werkt onder de naam Jheronimus Academy of Data Science (JADS). Het doel is om van Brabant een echte Data Science regio te maken die ook internationaal aanzien moet krijgen.

Er zal ook flink onderzoek gedaan gaan worden op het gebied van data science en er moet een ecosysteem worden opgebouwd samen met bedrijven uit de regio. Uit onderzoek van de Stichting Nationale Denktank blijkt dat Nederland in 2018 een tekort heeft van 8000 dataspecialisten. Uit onderzoek blijkt ook dat er in de regio Brainport (Eindhoven) elk jaar 300 nieuwe dataspecialisten nodig zijn.

Het opzetten van deze universiteit is een begin en moet helpen om het tekort wat kleiner te maken. De universiteiten mikken voor het eerste jaar op 80 bachelor studenten en 40 deelnemers aan het masterprogramma.