2min

De Hogeschool Utrecht is begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe masterstudie waarin de student alles leert over kunstmatige intelligentie. De studie krijgt de naam Human Centred Artificial Intelligence en moet dit jaar nog van start gaan.

Tijdens de studie leren de studenten over verschillende aspecten van kunstmatige intelligentie. De studie richt zich niet specifiek op de technische toepassing van de technieken, maar meer op de mensgerichte kant ervan. Zo leren de studenten hoe ze hun kennis over AI op een ethische manier kunnen toepassen.

Uniek in zijn soort

Daarmee claimt de HU uniek te zijn in zijn soort. De HU claimt dat huidige AI-opleidingen in Europa en Nederland zich vooral richten op het technische en fundamenteel wetenschappelijke aspect van AI. Hiervoor biedt de HU bijvoorbeeld een kenniscentrum dat zich specifiek richt op ‘mensgericht digitaliseren’. Dit kenniscentrum wordt nu al toegepast bij de afstudeerrichting Applied Artificial Intelligence en deeltijdopleiding Artificial Intelligence van de opleiding ICT.

Europese Data Strategie

De opleiding sluit aan op een Europees plan om voorbereid te zijn op de toekomstige uitdagingen op het gebied van data. Aan de hand van die Europese Data Strategie ontvangt de Hogeschool Utrecht een ‘grote subsidie’ van de Europese Commissie. Ook andere onderwijsinstellingen in Europa werken aan deze studie, waaronder de Technische Universiteit van Dublin, de Universiteit van Napels Federico II en de Technologisch & Economische Universiteit van Boedapest. De verschillende opleidingen werken samen met experts, onderzoekers en grote ict-organisaties vanuit verschillende Europese landen aan de inhoud en vorm van de master.

Mogelijk dit jaar nog van start

De Hogeschool Utrecht richt erop om de master Human Centred Artificial Intelligence in 2021, en anders uiterlijk 2022, van start te laten gaan. Ook de drie andere universiteiten beginnen dan met het aanbieden van de opleiding. Daarna zullen de materialen en modules van de master in elke Europese taal online beschikbaar komen op het Europese Platform voor Digitale Vaardigheden. Hiermee krijgen ook andere onderwijsinstellingen de mogelijkheid om de master aan te bieden.

Tip: Hogeschool Utrecht start opleiding Data Management en BI