Volgens beveiligingsbedrijf Kaspersky zijn Nederland en België extreem populair bij cybercriminelen die ransomware ontwikkelen. Op de eerste plaats staat Italië, gevolgd door Nederland en daarna België. Waarom deze landen het populairst zijn is niet helemaal duidelijk.

Kaspersky houdt zeer nauwkeurig bij hoe vaak hun klanten worden aangevallen door allerlei soorten malware. In het geval van zogenaamde encryptie aanvallen, oftewel ransomware, is 3,06 procent van alle klanten in Italië aangevallen door een van de bekende ransomware varianten, in Nederland is dat 1,81 procent en in België 1,58 procent.

De meest voorkomende ransomware is Teslacrypt met 58,43 procent, gevolgd door CTB-locker met 23,49 procent. De afgelopen jaren is ransomware een steeds groter probleem aan het worden en Kaspersky verwacht dat dit op korte termijn niet zal veranderen. Zeker door de komst van de Bitcoin kunnen kwaadwillenden zich nu anoniem laten betalen. Hierdoor is het gijzelen van belangrijke bestanden van bedrijven ineens zeer lucratief geworden.

Mobiele malware groeit ook nog steeds enorm, maar we zien wel dat het aantal westerse landen niet meer in de top 10 voorkomt. Google heeft zijn zaakjes met de Google Play Store goed op orde. Het lijkt erop dat de meeste malware-infecties op Android komen via de alternatieve applicatiewinkels. De landen in de top 10 zijn namelijk allemaal landen waar deze alternatieve winkels erg populair zijn.