Uit onderzoek van Kaspersky is gebleken dat Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland samen goed zijn voor het hosten van 58 procent van alle malware wereldwijd. Deze cijfers komen voort uit onderzoek over het tweede kwartaal van dit jaar. Volgens Kaspersky zijn er in het tweede kwartaal 354,5 miljoen online aanvallen uitgevoerd.

Malware is een groot probleem op internet en ook een probleem wat zichzelf blijf innoveren en uitbreiden. Zo nam het aantal aanvallen toe met 1,3 miljoen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal online aanvallen komt daarmee op 354,5 miljoen. De meest onveilige software is nog steeds Java, goed voor 54 procent van de aanvallen. De Internet browsers volgen daarna met 36 procent. Kapsersky houdt ook bij in welke landen de meeste malware wordt gehost, de meeste gebruikers denken dat dit voornamelijk in Rusland en China gebeurt maar dat is niet zo. Op de eerste plaats staat Duitsland met 22,43 procent, gevolgd door de Verenigde Staten met 21,92 procent. Op de derde plaats staat Nederland met 13,71 procent en pas op de vierde plaats staat Rusland met 8,46 procent. China komt niet voor in de top tien. De reden dat Nederland zo hoog staat heeft ongetwijfeld te maken met het grote aantal datacenters dat we in Nederland hebben. In Nederland hebben ontzettend veel grote internationale bedrijven een serverpark omdat in Amsterdam het grootste internetknooppunt ter wereld ligt. Vanuit Amsterdam kan je heel snel connecties leggen met andere plaatsen in de wereld.

Mobiel

Daarnaast heeft Kaspersky vastgesteld dat Android niet langer het enige doelwit is van ontwikkelaars van malware, ook iOS moet eraan geloven. Hackers trachten de Apple ID gegevens van gebruikers te achterhalen of onderscheppen en vergrendelen vervolgens het toestel, als de gebruiker vervolgens een bedrag tussen 50 en 100 dollar betaald wordt het toestel weer ontgrendeld. Dit kan op zowel de iPhone als iPad gebeuren.

Kaspersky beschikten al over 300.000 mobiele malware samples maar daar zijn er dit kwartaal nog eens 65.000 bijgekomen. Daarmee is duidelijk dat malware ontwikkelen voor mobiele apparaten populairder is dan ooit.