2min

Hewlett Packard Enterprise (HPE) is op zoek naar open source ontwikkelaars die mee willen denken en ontwikkelen aan "The Machine", dit is een compleet nieuwe computerarchitectuur waar HPE al sinds 2014 aan werkt, aan het einde van het jaar wil HPE een prototype introduceren.

Wanneer HPE’s nieuwe revolutionaire architectuur op de markt komt is nog compleet onduidelijk, op dit moment zit HPE nog echt in de ontwikkelfase, maar wellicht dat "The Machine" een mooie tussenstap wordt tussen de huidige computers en kwantumcomputers, want ook dat duurt nog wel even.

HP werkt sinds 2014 aan "The Machine" en nu is het op het punt gekomen dat het externe open source-ontwikkelaars erbij wil betrekken. Als het aan HPE ligt krijgt de open source gemeenschap een grote rol bij de ontwikkeling van de software voor The Machine. HPE komt ook met vier ontwikkeltools voor The Machine, waarmee de ontwikkelaars aan de slag kunnen.

De eerste is een database-engine waarmee applicaties kunnen worden versneld door gebruik te maken van een groot aantal CPU-rekenkernen en "non-volatile" werkgeheugen (NVM). Dit is geheugen dat geen data verliest als het systeem wordt uitgeschakeld. Een andere ontwikkeltool biedt een fouttollerant ontwikkelmodel voor opnieuw NVM-geheugen. De derde tool biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om The Machine nieuwe architectuur te verkennen en tot slot is er een op DRAM gebaseerde prestatie en emulatieplatform dat gebruikt kan worden op huidige pc’s.

Eind dit jaar verwacht HPE het eerste prototypemodel te kunnen tonen en dan zal mogelijk meer duidelijk worden over de mogelijkheden van The Machine. Als The Machine echt revolutionair is zal de open source-gemeenschap zich ongetwijfeld laten horen, als het dat niet is, wordt het een lastig verhaal. Zo simpel werkt het over het algemeen.