2min

Hewlett Packard Enterprise oftewel HPE heeft na jaren onderzoek het voor elkaar gekregen om The Machine werkend te krijgen. Het eerste prototype van een nieuw soort computer werkt nu in het laboratorium van HPE.

The Machine is een computer die gebaseerd is op grote hoeveelheden werkgeheugen in plaats van rekenkracht. Er is nog wel een processor aanwezig, maar die hoeft minder rekenkracht te leveren doordat er gebruik wordt gemaakt van grote hoeveelheden werkgeheugen. Hierdoor zou The Machine vooral interessant zijn voor toepassingen waarbij met grote hoeveelheden data wordt gewerkt. Iets wat met de opkomst van Big Data en de Internet of Things geen overbodige luxe zal zijn.

The Machine werd door HP al in 2014 gepresenteerd, maar sindsdien is het afwachten geweest, HP heeft wel steeds aangegeven bezig te zijn met The Machine, maar veel nieuws kwam er niet naar buiten. Nu heeft HP dus aangegeven een werkend prototype te hebben. Nu kan het bedrijf gaan testen hoe goed deze pc in de praktijk werkt en hoe deze commercieel kan worden ingezet.

Ook zullen de specificaties waarschijnlijk een stuk duidelijker gaan worden. Op dit moment weten we alleen dat The Machine gebaseerd is op Linux en beschikt over socs (system on a chip), waarbij elke soc zijn eigen DRAM heeft in hoeveelheden van 2 tot 4TB. Daarnaast kunnen meerdere socs samenwerken en kan ook het geheugen van andere socs worden gebruikt waardoor er een gigantische pool aan geheugen beschikbaar komt. Er zijn nog steeds processoren aanwezig, maar HPE heeft nooit bekendgemaakt welk type er gebruikt wordt. Of dit bijvoorbeeld Intel x86-chips zijn of dat er is gekozen voor een ARM-oplossing.

Voordat The Machine ook echt een bruikbaar product is moeten er nog wat stappen worden genomen om de architectuur af te bouwen. Zo wil HPE het geheugenverbruik verbeteren en een combinatie van DRAM enflash gaan gebruiken. Ook wil het gebruik maken van non-volatile memory (NVM).

HPE werkt naar verluidt samen met SanDisk om ReRAM te ontwikkelen vooor The Machine, die zouden in 2018 of 2019 klaar moeten zijn.

Mocht HPE er uiteindelijk in slagen een werkend commercieel product te leveren, dan start de volgende uitdaging, namelijk het ontwikkelen van software voor deze nieuwe architectuur. Die moet met een hele andere invalshoek worden ontwikkeld om ook profijt te hebben van dit systeem. HPE hoopt vooral uit de open source-wereld ontwikkelaars aan te kunnen trekken.