1 min

Waar Google besloten heeft de stekker uit zijn modulaire smartphone te trekken, betreedt Facebook die markt juist. Het sociale netwerk heeft het bedrijfje Nascent Objects gekocht, een kleine start-up die modulaire elektronica ontwikkelt met behulp van 3D-geprinte hardware.

Nascent Objects voegt zich bij het topgeheime Building 8 van Facebook. Dat is een topgeheime faciliteit waar Facebook allerhande prototypes van hardwareproducten ontwikkelt. Het project wordt geleid voor voormalig Google-medewerker Regina Dugan.

Er wordt door Nascent Objects gewerkt aan de ontwikkeling van een platform voor consumenten, waar die zelf hun gadgets kunnen bouwen en ontwerpen. Het helpt andere bedrijven verder om prototypes van nieuwe producten te ontwikkelen, zonder de hele molen waar die gewoonlijk doorheen moeten. Het is de bedoeling om de hoeveelheid afval de ontstaat bij het hele productieproces te verminderen.

Onlangs publiceerde Wired nog een interessant artikel waarin het inging op de werkmethode van Nascent Objects. [i]”Elk object dat met het Nascent Objects platform gemaakt wordt, begint met een vorm. Stel dat je een beveiligingscamera wil ontwikkelen. Als beginpunt upload je een 3D-vorm (die je zelf kan kiezen uit een bibliotheek), naar de software van Nascent Objects. Daarna klik en sleep je modules naar een locatie binnen het object. De software rekent vervolgens uit waar de elektronica moeten zitten en print die op een plastic chassis. Dat vormt het skelet van de gadget. Daarna hoef je enkel de modules op de juiste plek te zetten en de buitenkant toe te voegen.”[/i]