1 min

Het Nederlandse TomTom heeft in samenwerking met het Duitse Bosch een zelfrijdende auto laten racen over het Australische Formule 1-circuit van Albert Park. Het testvoertuig is van Bosch en gebruikt sensoren van dat bedrijf, terwijl TomTom de kaartinformatie levert om accuraat te rijden.

Het voertuig maakt gebruik van TomTom HD Map en RoadDNA om op hoge snelheid over het circuit heen te rijden. De samenwerking tussen Bosch en TomTom kwam vorig jaar tot stand en lijkt nu al zijn vruchten af te werpen.  In tegenstelling tot de TomTom-kaarten die iedereen kent ontwikkelt het bedrijf nu ook kaarten voor RoadDNA, hierbij wordt gebruik gemaakt van een 3D-dieptecamera om wegen te analyseren. Deze data wordt enorm gecomprimeerd zodat een voertuig weet hoe deze moet rijden, het hoeft verder niet visueel aantrekkelijk te zijn voor de bestuurder. Hierdoor is de data per kilometer slechts 25kb en kan TomTom zelfs kaartinformatie leveren via een mobiel netwerk.

1444835754-roaddna

TomTom heeft wereldwijd al meer dan 200.000 kilometer aan wegen in kaart gebracht voor HD Map en RoadDNA, daar moet de komende jaren nog flink wat kilometers bij gaan komen. Ingewijden in de industrie zijn zeer lovend over de technologie van Bosch en TomTom, maar ook over de techniek van Nvidia dat sindskort ook leunt op de kaartinformatie van TomTom. Mogelijk gaat het Nederlandse bedrijf opnieuw een grote rol spelen in wegnavigatie.