2min

Amazon blijft zijn datacenters en regio’s uitbreiden om voldoende capaciteit en keuze te bieden aan zijn klanten. Het bedrijf heeft nu besloten om een nieuwe regio op te gaan zetten in Frankrijk, deze moet in 2017 online gaan komen. Daarmee wordt het de derde of vierde Europese regio van Amazon Web Services.

Op dit moment beschikt AWS over twee Europese regio’s, namelijk Dublin (Ierland) en Frankfurt (Duitsland). Daar komt binnenkort een derde regio bij in het Verenigd Koninkrijk, op dit moment is Amazon druk bezig om de datacenters op te bouwen en in te richten. Daarmee heeft Amazon als eerste cloudprovider datacenters en regio’s beschikbaar in de drie grootste Europese economieën.

De enige vraag die wij hebben is waarom Amazon niet naar Nederland komt? Een vraag die we ook bij Amazon niet beantwoord kunnen krijgen. Amsterdam heeft wereldwijd de beste connectiviteit ter wereld en in Nederland bouwen ontzettend veel bedrijven aan grote datacenters. Zo hebben Google en Microsoft wel grote datacenters in Nederland, maar Amazon blijft dus achter.

In Frankrijk komt nu dus de vierde regio en die zal verspreidt worden over drie datacenters. Binnen elke regio is het voor AWS-klanten mogelijk om ook nog verschillende zones te kiezen die dan verspreidt worden over verschillende datacenters, op die manier kan de uptime van online diensten beter worden gegarandeerd. Als een compleet datacenters uitvalt kunnen de diensten worden voortgezet vanuit andere datacenters. Een regio op zich is dus al redelijk redundant, maar Amazon biedt ook de mogelijkheid om diensten aan te bieden vanuit diverse regio’s, daarmee kan nog meer zekerheid worden ingebouwd.

Als de regio in Frankrijk beschikbaar is zal AWS in totaal 13 regio’s hebben wereldwijd en meer 35 zones, waarvan 10 in Nederland.

Amazon kan in elk geval rekenen op flink wat extra klanten nu het ook gaat uitbreiden in Frankrijk, zo zal de bank Societe Generale Group als eerste klant worden van Amazon’s nieuwste regio. Deze bank is wereldwijd actief en een mooie klant om binnen te halen voor Amazon.