In een onderzoek van beveiligingsbedrijf Qualys blijkt dat bijna 70 procent van alle systemen nog steeds kwetsbaar zijn voor aanvallen van virussen en hackers.

Alhoewel systeembeheerders er de laatste jaren steeds sneller bij zijn met patches, is toch nog bijna 70 procent van alle systemen kwetsbaar.
In 2005 waren systeembeheerders gemiddeld twee dagen sneller dan voorheen met het patchen van lekken die in verbinding staan met het internet. In ongeveer 19 dagen is de helft van alle kritieke lekken gedicht. Vorig jaar stond dit nog op 21 dagen en twee jaar geleden was dat zelfs nog 30 dagen.
Volgens Gerhard Eschelbeck, topman van Qualys, is dit een zeer grote verbetering, maar is het nog steeds niet goed genoeg.

Lekken in interne systemen, die verstopt zitten achter firewalls, worden slechts na 48 dagen gedicht. Vorig jaar was dit nog 62.

Eschelbeck zegt dat de beveiliging verbeterd zou kunnen worden wanneer bedrijven zorgvuldiger bepalen welke patches prioriteit moeten hebben. "Negentig procent van de aanvallen is gericht op slechts tien procent van alle beveiligingslekken."
Hij raadt daarom bedrijven aan om gebruik te maken van het Common Vulnerability Scoring System dat eerder dit jaar verscheen.

Het is en blijft wel een feit dat hackers steeds sneller de hand leggen op exploits, waarmee lekken kunnen worden misbruikt.