1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Afgelopen vrijdag heeft het Ministerie van Defensie aangifte gedaan van de vermissing van een geheugenstick met daarop vertrouwelijke informatie van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD. Het is niet duidelijk of de betreffende informatie versleuteld is, en of er sprake is van vermissing of diefstal.

“Met de aangifte van de ‘verloren’ USB-stick brengt Defensie in ieder geval de kwetsbaarheid van informatie voor het voetlicht,” laat Reinier van der Drift, directeur van Bio XS weten. “Gebruikers gaan over het algemeen erg lichtzinnig met (bedrijfs)informatie om. Wanneer je als organisatie geen afdoende beveiligingsmaatregelen neemt om je verlies te beperken, dan loop je grote risico’s."

"Een moderne USB stick heeft op zijn minst biometrische toegang en gebruikt AES 256Bit encryptie. De gebruiksvriendelijkheid en de beveiliging van deze sticks is hoog. Het is natuurlijk wel duurder, maar goed wat zijn bedrijfsgeheimen waard?”, vraagt Van der Drift.

De geheugenstick is niet het enige geval van vermissing, voorheen raakte overheidsfunctionarissen ook al gevoelige informatie kwijt via kwijtgeraakte laptops en geheugensticks. Vandaag de dag zou deze informatie niet kwijt mogen raken, tegenwoordig is het gebruik van encryptie noodzakelijk en gebruiksvriendelijk. De snelheid van encryptie is tevens niet langzaam meer te noemen.