2min

De overheid van Groot-Brittannië is opnieuw een USB-stick verloren. Ditmaal zijn er gegevens van 84.000 criminelen in Wales en Engeland kwijtgeraakt.

De stick is verloren door een medewerker van het bedrijf PA Consulting dat was ingehuurd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Alle data aanwezig op de stick was niet beveiligd met encryptie.

Philip Wicks, een beveiligingsprofessional bij het bedrijf Morse, vertelde: "Dit incident markeert het feit dat niet alleen laptops tegen verlies of diefstal beschermd moeten worden. Organisaties moeten garanderen dat zij de mogelijkheid hebben om geheugensticks te beschermen, evenals andere draagbare apparaten zoals iPods en schijfjes, zodat de data veilig is."

Verder vertelde Wicks dat er een cultuur lijkt te zijn waarin iedereen wat dan ook op een geheugenstick zet. Hij riep dan ook op voor een annulering van deze aanpak zodat downloaden van gevoelige data verboden wordt, tenzij personen die de data echt nodig hebben aan kunnen tonen dat zij de informatie veilig kunnen waarborgen. "Als dit gebeurt, zal de beveiliging van de data sterk verbeterd worden," vertelt hij.

Dit is niet de eerste keer dat gevoelige gegevens door de Britse overheid verloren zijn gegaan. Eerder werden al een laptop, schijfjes en dossiers met gegevens van militairen kwijt gemaakt. Eind vorig jaar raakte de Belastingdienst ook nog eens gegevens van 25 miljoen mensen kwijt.

PA Consulting heeft niet gereageerd op het dataverlies. Wel is bekend dat het bedrijf gedurende het onderzoek ingesteld door het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken geen data meer mag vervoeren.