2min

Tags in dit artikel

, ,

Italië is in de ban van een snelverspreidende malware die gebruikmaakt van de bekende IFRAME-kwetsbaarheid. De Italiaanse media omschrijven deze bedreiging als The Italian Job, vernoemd naar de bekende Hollywood-film over een indrukwekkende kluiskraak. De metafoor refereert daarmee naar de populaire Italiaanse websites, maar tevens naar de ‘perfect crime’- situatie op het gebied van social engineering. Opvallend is de grote hoeveelheid websites, die in zo’n korte periode besmet is.

Ook Nederlandse internetters die Italiaanse websites bezoeken, zijn in toenemende mate slachtoffer van deze malware, die in de afgelopen 48 uur meer dan 2.500 websites besmette. De malwareschrijvers zijn uit op het ontvreemden van persoonlijke gegevens van nietsvermoedende websurfers.

De malware is gesignaleerd op websites van uiteenlopende aard. Ook sites van hotels zijn besmet. Nederlandse internetters die bijvoorbeeld een hotel willen boeken of zoeken naar toeristische informatie kunnen zo de malware ongemerkt binnenhalen. Deze webbedreiging is onzichtbaar voor de consument of zakelijk gebruiker en daardoor gevaarlijker dan het traditionele virus. Het gevaar bestaat uit meervoudige malwares met het doel onopgemerkt te blijven en uiteindelijk keyloggers te installeren, waardoor de malwareschrijvers persoonlijke informatie zoals bankgegevens of wachtwoorden kunnen achterhalen.

"Deze aanval illustreert hoe geavanceerd webbedreigingen zijn geworden", zegt Anthony O’Mara, Vice-President EMEA van Trend Micro. "De auteurs hebben waarschijnlijk maanden gewerkt aan deze criminele daad. Bedrijven en consumenten dienen extra voorzichtig te zijn tijdens het surfen op het web en gebruik te maken van een beveiligingsoplossing met de nieuwste Web Reputation-technologie, aangezien alleen een URL filtering-oplossing niet volstaat."